Skip to main content

Vijfdaagse cursusweek voor echtparen

Genieten van de natuur in een rustige omgeving.

Dagprogramma

Een cursusdag ziet er ongeveer als volgt uit. Het ontbijt wordt geserveerd in de gemeenschappelijke ruimte en bestaat uit koffie, thee, jus d’orange, brood, crackers en zoet en hartig beleg. Om 9:30 uur starten de workshops voor de mantelzorgers en beginnen ook de activiteiten/workshops voor de partners met dementie.

’s Ochtends om 11:00 en ’s middags om 15:00 uur drinken we gezamenlijk koffie/thee. De  lunch wordt rond 12:30 uur geserveerd. Aan het einde van de dag zorgt de begeleiding voor een heerlijk  diner. Een voorbeeldrooster vindt u hieronder.

Kosten

De kosten voor de cursus voor de inwoners van de gemeente Rotterdam zijn € 200,-. Woont u ergens anders, dan zijn de kosten afhankelijk van uw woonplaats. Neem voor meer informatie contact op met Claire Meijer 06 22 49 48 30.

Resultaten

De cursus bleek een positief effect te hebben op de kwaliteit van leven van deelnemers in vergelijking met de controle groep. Verder bleek dat deelnemers zich minder gehinderd voelen door emotionele en lichamelijke problemen en bleken ze minder pijnklachten te hebben

Terugkommiddag

Ongeveer drie maanden na de cursusweek plannen we in overleg met de deelnemers een terugkommiddag.

Voor wie is de cursusweek bedoeld?

De vijfdaagse cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ is bedoeld voor echtparen/stellen waarvan een van de partners dementie heeft. Tijdens de cursus leert u veel over het verloop van het ziekteproces en wat u beiden kunt verwachten over het leven met en zorgen voor iemand met dementie.

Minivakantie en cursus tegelijk

Samen met vijf andere echtparen/stellen verblijft u vijf dagen in een luxe gastenboerderij in een landelijke omgeving. Ieder echtpaar/stel beschikt over een eigen kamer met badkamer en toilet. Ook de maaltijden worden volledig voor u verzorgd. 

Wat houdt de cursusweek in?

De cursus bestaat uit 16 workshops over allerlei onderwerpen waarmee u te maken kunt krijgen. De workshops worden gegeven door o.a. een psycholoog, ergotherapeut.

De workshops zijn met name gericht op de mantelzorgers waarin zij leren beter om te gaan met en te zorgen voor hun partner. oor de partners met dementie is er een apart programma”.Meerdere workshops volgt u gezamenlijk.

Echtparen met de diagnose jong dementie

We bieden ook een logeerweek aan voor echtparen met de diagnose jong dementie. Bij genoeg aanmeldingen stellen we hiervoor een groep voor samen. Aanmelden kan via de website of via beterthuismetdementie@laurens.nl

Geniet van de natuur tussen Gouda en Rotterdam in een van de luxe gastenboerderijen.

We zoeken nog deelnemers, aanmelden kan al!
(kijk voor actuele data en een voorbeeldprogramma onder de foto)

Download hier de folder:

Quote van een deelnemer

“Ieder beetje kennis helpt om het beter te accepteren. Een fijne intensieve week gehad, het was bijna een soort vakantie.”

Meer ervaringen ››

Data cursusweek

Inmiddels kunt u zich weer inschrijven voor de vijfdaagse cursusweek (wijzigingen onder voorbehoud):

27-31 mei 

Vijfdaagse cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ in ‘De Appelgaard’ in Gouderak.

24 – 28 juni 

Vijfdaagse cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ in ‘De Appelgaard’ in Gouderak.

30 sept. – 4 okt.

Vijfdaagse cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ in ‘De Appelgaard’ in Gouderak.

14-18 oktober 

Vijfdaagse cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ in ‘De Appelgaard’ in Gouderak.

Voorbeeld programma Mantelzorger

De mantelzorgers volgen overdag verschillende workshops.

Bijvoorbeeld over: Medische aspecten van dementie, communicatie en slikken, lichamelijke fitheid, therapeutisch gebruik van activiteiten, veiligheid in en om de woning, reminiscentie en oriëntatie, tegengaan van sociale isolatie, zorgen voor jezelf, assertiviteit, verandering van rol binnen de relatie, voeding, verpleegkundige vaardigheden, gebruik van faciliteiten, planning voor de toekomst en ontspanningsoefeningen.

De workshops worden verzorgd door verschillende medewerkers van Laurens, zoals een fysiotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, ergotherapeut en een logopedist.

’s Middags en ’s avonds wordt er samen gegeten met alle stellen en begeleiders.

Voorbeeld programma Partner met Dementie

Op de donderdagavond is er muziek. Dit wordt verzorgd door een muziekterapeut. Ook dit is een gezamenlijk programma.

* kan per dag veranderen
** Gezamenlijk voor de mensen met dementie en hun partner

Bent u geïnteresseerd in de avondcursus?
Neem dan contact op met Claire Meijer