Driejarig wetenschappelijk onderzoek naar de cursus

De cursussen voor mantelzorgers en hun partners met dementie vonden in eerste instantie plaats in het kader van een driejarige wetenschappelijk onderzoek. Aanleiding voor dit onderzoek was een vergelijkbare cursus in Australië, die tot zeer goede resultaten leidde. Daar bleek dat mantelzorgers dankzij de cursus minder psychische klachten hadden en hun partners met dementie minder gedragsproblemen. Ook werden de partners met dementie later opgenomen in een verpleeghuis. Binnen het project Beter Thuis met Dementie werd onderzocht of zo’n cursusweek in Nederland dezelfde effecten heeft.

Aan dit onderzoek deden 142 stellen mee. De stellen dienden samen te wonen en bij één van hen moest de diagnose dementie zijn gesteld. Na de inschrijving werd door middel van een loting gekeken of zij in de interventiegroep of in de controlegroep kwamen.

Voorlopige resultaten

Van de 59 stellen die hebben meegedaan met de cursus in het kader van het onderzoek hebben 38 stellen een of twee terugkombijeenkomsten bezocht. We hebben tijdens deze bijeenkomsten aan hen gevraagd wat het effect van de cursus was geweest en wat ze er concreet van hadden gebruikt. Verder hebben we gevraagd wat ze hadden gemist en of ze adviezen hadden voor verbetering.
 
Van deze bijeenkomsten zijn geluidsopnames en notulen gemaakt. Iedere mantelzorger had een positief effect ervaren van de cursus. Wat bleek dat dit per persoon erg verschillend was: het varieerde van het aanvragen van een extra dag bij de dagbehandeling, een algemeen gevoel van meer zelfvertrouwen te hebben gekregen tot een lijstje met meer dan 10 punten waar men mee aan het werk was gegaan.
Om een idee te geven van hoe vaak onderwerpen aan de orde zijn geweest hebben we de onderwerpen die ter sprake kwamen enigszins  samengevoegd. Daarna hebben wij geteld hoe vaak bepaalde onderwerpen genoemd werden door de deelnemers waarbij zij natuurlijk vaak meer dan één positief punt aangaven.

Dit is de top 4 van de meest genoemde onderwerpen:

  1. Ze hebben gebruik gemaakt van de adviezen die zij hebben gekregen om beter om te gaan met de veranderingen bij hun partner door de dementie (bv niet meer dan 1 vraag tegelijk stellen)
  2. Hun algemene kennis van dementie is verhoogd en zij hebben meer zelfvertrouwen gekregen
  3. Ze zijn begonnen of zijn verder gegaan met activiteiten gericht op planning voor de toekomst
  4. Zij hebben na de cursusweek gebruik gemaakt van de cursusmap. In deze cursusmap staan alle informatie die zij tijdens de cursusweek hebben gekregen.

Medemogelijk gemaakt door subsidies

Beter Thuis met Dementie wordt mogelijk gemaakt dankzij subsidie van ZonMW, steun van Stichting Theia, financiële ondersteuning van de Wetenschappelijke Onderzoekscommissie van Laurens en de accommodatie Gastenboerderij de Appelgaard.

ZonMW

onMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. De hoofdopdrachtgevers van ZonMW zijn het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Stichting Theia

Stichting Theia is een regionaal fonds van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea. Het fonds ondersteunt zorgorganisaties in de regio Rijnmond bij projecten die de volksgezondheid bevorderen en die in het belang zijn van de verzekerden van Zilveren Kruis Achmea.

Delta Plan Dementie

De coöperatie Deltaplan Dementie bundelt de krachten van betrokken organisaties voor mensen met dementie. Samenwerking is het sleutelwoord. Samen werken we aan betere dementiezorg. Samen doen we onderzoek om dementie te voorkomen en misschien wel te genezen. En samen bouwen we aan een dementievriendelijk Nederland Het Deltaplan Dementie steunt op drie pijlers: onderzoek, zorgverbetering en de dementievriendelijke samenleving.

PGGM Stimuleringsfonds

Samen met pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft Alzheimer Nederland het PGGM Stimuleringsfonds opgericht. Dit fonds heeft als doel om praktijkgericht onderzoek naar dementie mogelijk te maken.

Laurens

Laurens heeft jarenlange ervaring en expertise op het gebied van dementie en werkt volgens de meest recente standaarden en inzichten. Wij bieden specialistische zorg in ieder stadium van de aandoening. Laurens werk hierin samen met ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, huisartsen en andere zorginstellingen. De zorgprofessionals van Laurens leren u niet alleen omgaan met dementie, maar doen er alles aan om ook aandacht te geven aan de goede dingen van het leven. Uiteraard is er ook volop aandacht voor de mensen in uw nabije omgeving. Goede ondersteuning en begrip voor hen zijn van groot belang.

De Appelgaard

Aan de oever van de rivier de Hollandse IJssel ligt in de landelijke rust van de Krimpenerwaard het dorp Gouderak. Al generaties lang is deze boerderij in het bezit van de familie Blanken. In deze groene omgeving is een prachtige gastenboerderij gecreëerd.

Aanmelden als deelnemer

We zoeken nog deelnemers voor Beter Thuis met Dementie! Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van ons project? Stuur dan een mailtje naar beterthuismetdementie@laurens.nl

© 2020 Laurens. All Rights Reserved.

Wat kunnen wij voor u betekenen?