Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen vragen over dementie en/of over onze cursussen. Op deze pagina zetten wij deze op een rijtje. Heeft u interesse voor de cursussen voor ouderen of kinderen? Kijk dan hier voor meer informatie.

Vragen over de weekcursus

Voor wie is de cursusweek bestemd?

In de vijfdaagse cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ staan mantelzorgers en hun partner centraal. In een ontspannen omgeving vertellen we zo goed en eerlijk mogelijk wat  kunt verwachten als een van de partners met dementie te maken krijgt.

Kom ik ook in aanmerking?

Heeft u of uw parnter te maken met dementie en woont u in Rotterdam of omgeving dan is de kans groot dat u in aanmerking komt.  Wilt u meer weten? Neem dan contact op met ons! Contactgegevens vindt u hier.

Waar wordt de cursusweek gehouden?

De cursusweek is opgezet als een minivakantie en cursus tegelijk. Samen met vijf andere echtparen/stellen verblijft u vijf dagen in de luxe gastenboerderij ‘De Appelgaard’ in Gouderak. Ieder echtpaar/stel beschikt over een eigen kamer met badkamer en toilet. Ook de maaltijden worden volledig voor u verzorgd. 

Wat kost de cursusweek?

De kosten voor de cursusweek zijn voor een groot deel gedekt. Voor deelname vragen we een bijdrage in de kosten van  € 200,-.

Vragen over de cursusavonden

Voor wie zijn de cursusavonden bestemd?

De cursus is er speciaal voor kinderen (vanaf 25 jaar) van wie de vader of moeder dementie heeft, of krijgt. Alle aspecten waarmee mensen te maken kunnen krijgen komen aan bod.

De voorwaarden om deel te nemen zijn: mantelzorger is woonachtig in Rotterdam (of Pijnacker-Nootdorp, Delft, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland en Westland), ouders wonen in Rotterdam of een van de ouders gaat naar een dagbesteding in Rotterdam.

Waar worden de cursusavonden gehouden?

Deze avondcursus vindt plaats in Laurens de Hofstee in Rotterdam.

Wat kost de serie avondcursussen?

De kosten voor de cursusavonden zijn voor een groot deel gedekt. Voor deelname vragen we een bijdrage in de kosten van  € 100,-.

Vragen over dementie

Wat is dementie?

Dementie is een algemene term voor problemen met geheugen en andere hersen­functies die de het dagelijks functioneren van iemand beïnvloeden. Bij dementie treden problemen op op het gebied van geheugen,  waarnemen van omgeving, interpreteren van de omgeving en reageren op de omgeving.

Voorbeelden van problemen zijn: moeite met herkennen van emoties van anderen (of van gevaar), hebben moeite met het richten van aandacht, vinden het lastig om de omgeving/situaties juist in te schatten of vinden het lastig om initiatief te nemen. Ook verandering van smaak kan voorkomen.

Welke vormen van dementie zijn er?

Er zijn verschillende soorten dementie met verschillende eigenschappen. De soort die het meest voorkomt is de ziekte van Alzheimer (ongeveer 66%).

Andere soorten zijn:

  • vasculaire dementie door (kleine) CVA-tjes (ongeveer 22%).
  • lewy body disease: hallucinaties, gevoelig voor bijwerkingen van bepaalde medicijnen tegen verwardheid
  • frontotemporale dementie: ontremd gedrag, vreemde emotionele reacties, taalproblemen, lang nog een relatief goed geheugen
  • dementie op jonge leeftijd: dit is vaak fronto temporale dementie
  • Parkinson dementie: dementie komt vaker voor bij de ziekte van Parkinson maar mensen die aan deze ziekte lijden lijken ook slechter te functioneren omdat ze door deze ziekte trager reageren.
  • alcohol dementie: door de schade die alcohol aanricht maar soms ook door het vitaminegebrek dat vaak bij alcoholisten optreedt
  • door infecties zoals Creutzfeldt-Jacob of AIDS: dit is heel zeldzaam

Bent u geïnteresseerd in de cursusweek of de cursusavonden? Meld u dan nu aan.

Aanmelden als deelnemer

We zoeken nog deelnemers voor Beter Thuis met Dementie! Wilt u meedoen of meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van ons project? Stuur dan een mailtje naar beterthuismetdementie@laurens.nl

© 2020 Laurens. All Rights Reserved.

Wat kunnen wij voor u betekenen?