Skip to main content

Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen vragen over dementie en/of over onze cursussen. Op deze pagina zetten wij deze op een rijtje. Heeft u interesse voor de cursussen voor ouderen of kinderen? Kijk dan hier voor meer informatie.

Vragen over de weekcursus

Voor wie is de cursusweek bestemd?

De vijfdaagse cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ is bestemd voor mensen die samenwonen met iemand met dementie. In een ontspannen omgeving vertellen we zo goed en eerlijk mogelijk wat  kunt verwachten als een van de partners met dementie te maken krijgt.

Waar wordt de cursusweek gehouden?

De cursusweek is opgezet als een minivakantie en cursus tegelijk. Met maximaal vijf andere echtparen/stellen verblijft u vijf dagen in een luxe gastenboerderij tussen Gouda en Rotterdam. Ieder echtpaar/stel beschikt over een eigen kamer met badkamer en toilet. Ook de maaltijden worden volledig voor u verzorgd. 

Wat kost de cursusweek?

De kosten voor de cursus voor de inwoners van de gemeente Rotterdam zijn € 200,-. Woont u ergens anders, dan zijn de kosten afhankelijk van uw woonplaats. 

Vragen over de avondcursussen

Voor wie zijn de avondcursussen bestemd?

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers die zorgen (of gaan zorgen) voor een ouder met dementie. Alle aspecten waarmee mensen te maken kunnen krijgen komen aan bod.

Waar worden de avondcursussen gehouden?

Deze avondcursus vindt plaats in Laurens de Hofstee in Rotterdam
Adres: President Rooseveltweg 22, 3068 TR Rotterdam.

Wat kost de serie avondcursussen?

De kosten voor de avondcursussen zijn voor 4 bijeenkomsten zijn  € 100,-.
Dit is inclusief het cursusboek.

Vragen over dementie

Wat is dementie?

Dementie is een algemene term voor problemen met geheugen en andere hersen­functies die de het dagelijks functioneren van iemand beïnvloeden. Bij dementie treden problemen op op het gebied van geheugen,  waarnemen van omgeving, interpreteren van de omgeving en reageren op de omgeving.

Voorbeelden van problemen zijn: moeite met herkennen van emoties van anderen (of van gevaar), hebben moeite met het richten van aandacht, vinden het lastig om de omgeving/situaties juist in te schatten of vinden het lastig om initiatief te nemen. Ook verandering van smaak kan voorkomen.

Welke vormen van dementie zijn er?

Er zijn verschillende soorten dementie met verschillende eigenschappen. De soort die het meest voorkomt is de ziekte van Alzheimer (ongeveer 66%).

Andere soorten zijn:

  • vasculaire dementie door (kleine) CVA-tjes (ongeveer 22%).
  • lewy body disease: hallucinaties, gevoelig voor bijwerkingen van bepaalde medicijnen tegen verwardheid
  • frontotemporale dementie: ontremd gedrag, vreemde emotionele reacties, taalproblemen, lang nog een relatief goed geheugen
  • dementie op jonge leeftijd: dit is vaak fronto temporale dementie
  • Parkinson dementie: dementie komt vaker voor bij de ziekte van Parkinson maar mensen die aan deze ziekte lijden lijken ook slechter te functioneren omdat ze door deze ziekte trager reageren.
  • alcohol dementie: door de schade die alcohol aanricht maar soms ook door het vitaminegebrek dat vaak bij alcoholisten optreedt
  • door infecties zoals Creutzfeldt-Jacob of AIDS: dit is heel zeldzaam

Bent u geïnteresseerd in de cursusweek of de cursusavonden? Meld u dan nu aan.